Collective Noun:

যে সকল Noun দ্বারা সমজাতীয় কিছু ব্যক্তি, বস্তু, সমষ্টিকে বোঝায় তাদেরকে Collective Noun বলে। মানে হচ্ছে Common Noun এর সমষ্টিকেই Collective Noun বলে। যেমন: Army (সেনাবাহিনী), audience (সুধী/শ্রোতামন্ডলী), cattle(গবাদি পশুর পাল), crowd (জনতা, ভিড়), class (শ্রেণি), clergy (যাজকমন্ডলী) committee (কমিটি, সমিতি), group (দল, গোষ্ঠী), family (পরিবার), flock (ঝাঁক), fleet(রণতরী বহর), jury (বিচারকমন্ডলী), herd (পাল), majority (সংখ্যাগুরু), minority (সংখ্যালঘু), nation (জাতী), mob(উচ্ছৃঙ্খল বহর), navy (নৌবাহিনী), parliament(সংসদ), people, public (জনসাধারন), team (দল) etc.

1. What kind of noun is ‘Cattle’?

(a) Proper (b) Common (c) Collective (d) Material

Ans: (c) Collective

2. You must watch the fleet?

(a) Proper (b) Common (c) Collective (d) Material

Ans: (c) Collective.

3. The Crowd was very big.

(a) Proper (b) Common (c) Collective (d) Abstract

Ans: (c) Collective.

4. What kind of noun is Family?

(a) Proper (b) Common (c) Collective (d) Material

Ans: (c) Collective

5. A herd of cattle is passing. Here herd is____

(a) Proper Noun (b) Collective Noun (c) Common Noun (d) material Noun

Ans: (b) Collective Noun

6. The Jury were divided in their opinions. Here Jury is____

(a) Proper (b) Common (c) Collective (d) Abstract

Ans: Collective

7. The audience remains seated during the intermission. Here audience is____

(a) Proper (b) Common (c) Collective (d) Abstract

Ans: Collective

8. Ali saw a flock of sheep. Here flock.

(a) Proper (b) Common (c) Collective (d) Abstract

Ans: (c) Collective

সহজ কথায় কিছু Common Noun এর সমষ্টিই হচ্ছে Collective Noun.

A batch of student- ছাত্রের দলA school/shoal of fish- মাছের ঝাঁক
A bevy of Ladies- সুন্দরীদের সম্মিলনA flight- পঙ্গপালের দলর্

Fill in the gaps:

9. I saw a ______ of monkeys in the forest.
(a) Group (b) herd (c) swarm (d) Flock (e) Troop
Ans: (e) Troop

10. I saw a _____ of cows in the field.
(a) group (b) herd (c) swarm (d) Flock
Ans: (b) herd

11. Which collective noun is used to describe a number of sheep?
(a) flock (b)gang (c) school (d) fleet
Ans: (c) Flock.