Parts অর্থ – অংশ , of – র, এর, speech অর্থ- বাক্য। সুতরাং Parts of Speech হচ্ছে বাক্যের অংশ। (job exam preparation)

e.g: A quick brown fox jumped over the lazy dogs.

উপরোক্ত বাক্যের প্রতিটি ওয়ার্ড অর্থ প্রদান করে বিধায় প্রত্যেকই এক একটি Parts of Speech.

1. He is a man of __________. ( তিনি একজন গুণী ব্যক্তি )

(a) Parts (b) Parting (c) Parted (d) Part

Ans: (a) Parts.

2. ‘Man of Parts’ means ________.

(a) Honest (b) sincere (c) Talented (d) Worthless

Ans: (c) Talented.

Kinds of Parts of Speech: There are eight parts of speech in English:

  1. Noun ( বিশেষ্য ) 2. Pronoun (সর্বনাম) 3. Verb ( ক্রিয়া) 4. Adjective (বিশেষণ) 5. Adverb (ভাব/ক্রিয়া বিশেষণ) 6. Preposition (পদান্বয়ী অব্যয়) 7. Conjunction (সংযোজক অব্যয়) 8. Interjection (অনন্বয়ী অব্যয়).

1. The number of Parts of speech in English Grammar is_____?

(a) 2 (b) 4 (c) 8 (d) 16

2. ইংরেজি ব্যাকরণের Adverb কে বাংলায় কি বলে?

(a) নাম বিশেষণ (b) ভাব বিশেষণ (c) সমুচ্চায়ী অব্যয় (d) নামপদ

Noun:

Noun শব্দটির অর্থ হচ্ছে নাম। তাই Word দ্বারা কোন কিছুর নাম বোঝায় তাকে Noun বলে।

E.G: Jahangir, Jim, Bangladesh, Man, Country, Team, Gold, Honesty etc. Noun= Naming word.

1. The word ‘Adjective’ is a/an____

(a) Pronoun (b) Noun (c) Verb (d) Adjective.

Ans: (b) Noun.

Kinds of Noun: Noun কে প্রধানত দুই ভাগে ভাগ করা যায়, যথা: 1. Concrete Noun 2. Abstract Noun

1. Concrete Noun (ইন্দ্রিয়গ্রাহ্য/বস্তবাচক নাম)2. Abstract Noun(গুণবাচক/ভাববাচক নাম
যে Noun গুলোকে দেখা যায়, স্পর্শ করা যায়, শোনা যায়, যাদের ঘ্রাণ এবং স্বাদ নেয়া যায়। এদের শারীরিক আকৃতি আছে। যেমন: Boy, Song, Flower, Milk. যে Noun গুলো দ্বারা কোন কিছু নিরপেক্ষ দোষ/গুণ, অবস্থা এবং কাজের নাম বোঝায়। এদেশ শারীরিক আকৃতি নেই। যেমন: softness, smile, wealth, silence

Noun মোট পাঁচ প্রকার:

1. Concrete Noun(1) Proper Noun (বিশেষ নাম), (2) Common Noun (জাতীবাচক নাম)
(3) Collective Noun (সমষ্টিবাচক নাম) (3) Material Noun (বন্তবাচক নাম)
2. Abstract Noun(5) Abstract Noun (গুণবাচক বা ভাববাচক নাম)

1. An antonym of ‘Abstract’ is-

(a) Abuse (b) Concrete (c) Abstruse (d) Refrain

Ans: (b) Concrete. (Recent Job Solution)

2. Noun কত প্রকার?

(a) 5 (b) 6 (c) 7 (d) 8

Ans: (a) 5

3. ‘Rasel’ কোন প্রকার Parts of Speech?

(a) Pronoun (b) Noun (c) Conjunction (d) Verb

Ans: (b) Noun.

Proper Noun

Capital Letterসূচিত একটি নিদির্ষ্ট ব্যক্তি, বস্তু, স্থান ইত্যাদির নিজস্ব নামকে Proper Noun বলে। E.G: Bangladesh, Karim, Rabindranath, Dhaka, The Padma, Rome, Africa, New Year etc. সাধারন Proper Noun এর পূবের্ The বসে না। কিন্তু নদী, সাগর, উপসাগর, মহাসাগর, সংবাদপত্র, জাহাজ, এরাপ্লেন, ট্রেন, বিখ্যাত অট্টালিকা, পর্বতমালা, দ্বীপপুঞ্জ, মরুভূমি, ধর্ম গ্রন্থ, দিক ইত্যাদির নাম Proper Noun হলেও এদের পূবের্ The বসে।

5. The name of one particular person, thing or place is called___

(a) A collective Noun (b) A material Noun

(c) A proper Noun (d) A common Noun

Ans: (c) A proper Noun

6. Which of the following is proper noun?

(a) Rabindranath (b) car (c) Rain (d) Fast

Ans: (a) Rabindranath

7. The Padma is a river. Choose the correct parts of speech of the underlined word.

(a) Collective noun (b) Pronoun (c) Abstract noun (d) Proper Noun.

Ans: Proper Noun

8. Which is not proper noun? (job exam preparation)

(a) Sun (b) Karim (c) River (d) Padma

Ans: (c) River.

Common Noun

Common Noun: যে সকল Noun দ্বারা কোনো ব্যক্তি, বস্তু, স্থানের নাম না বুঝিয়ে একজাতীয় সকলকেই বোঝায় তাদেরকে Common Noun বলে। সংখ্যায় একের অধিক বলে এদেরকে গণনা করা যায়। যেমন: Man, boy, girl, student, teacher, doctor, book, pencil, pen, candle, cow, sheep, elephant, fish, river, flower, bee, robber, soldier, king, capital, city, ring, country, table, chair etc.

9. A noun that names a general class of person, place or things is a ____

(a) Proper noun (b) General Noun (c) perfect noun (d) common noun.

Ans: (d) Common Noun.

10. What kind of noun is ‘man’?

(a) Proper (b) common (c) Collective (d) Material

Ans: (b) Common

11. What kind of noun is ‘Girl’__.

(a) Proper Noun (b) Common Noun (c) Material Noun (d) Collective Noun.

Ans: (b) common noun

13. The elephant has great strength. elephant___

(a) Proper (b) common (c) Abstract (d) Material Noun

Ans: (b) Common

14. I recognized your voice at once. (তখনই আমি তোমার কন্ঠস্বর চিনতে পেরেছিলাম)

(a) Common (b) Proper (c) Collective (d) Abstract

Ans: (a) Common

job exam preparation in bangladesh, job exam preparation